Paikkatietohakemisto

Paikkatietohakemistossa paikkatiedon tuottajat voivat luoda ja ylläpitää paikkatiedon metatietoja. Metatiedolla tarkoitetaan tietoa tiedosta ja paikkatiedolla tietoa kohteista, joiden sijainti Maan suhteen tunnetaan. Paikkatiedon metatieto siis kuvailee paikkatietoa.

Paikkatietohakemistossa voi kuvailla paikkatietoa kolmella eri tasolla:

  • Paikkatietoaineisto on paikkatiedoista koostuva tietoaineisto eli yksilöitävissä oleva kokoelma tietoja.
  • Paikkatietoaineistosarja on kokoelma tietoaineistoja, joihin liittyy pääosin sama metatietosisältö.
  • Paikkatietopalvelu on paikkatietojen luovutukseen, käsittelyyn, muokkaukseen tai tulostukseen tarkoitettu palvelu.

Siirry Paikkatietohakemistoon

Kuvailujen tekemiseksi tarvitset käyttäjätunnuksen. Pyydä se osoitteesta metatieto(at)maanmittauslaitos.fi. Samalla kannattaa kertoa, mitä paikkatietoaineistoja aiot kuvailla, niin voimme samalla antaa niille tunnisteet, joita tarvitset metatietoja täyttäessäsi.

Kuvailujen tekemiseen löytyy ohjeistusta Paikkatietoikkunasta ja Paikkatietohakemiston käyttöohjeesta. Kuvailuja voidaan luoda Paikkatietohakemiston editorin avulla tai tallentamalla itse luotu XML-tiedosto Paikkatietohakemistoon.

Kuvailuja voi hakea ja selailla Paikkatietoikkunan metatietohaussa, jossa on tarjolla useita eri hakuehtoja. Paikkatietohakemistoa käytetään ainoastaan metatietojen ylläpitoon.

Kaikki julkaistut kuvailut haetaan Paikkatietohakemistosta CSW-rajapinnan kautta Paikkatietoikkunaan automaattisesti. CSW-rajapinnan saa mikä tahansa organisaatio käyttöönsä, joten jos haluat hakea esimerkiksi omat kuvailusi omille www-sivuillesi, ota yhteyttä metatieto(at)maanmittauslaitos.fi.